2.1. Normal Sirkülasyon Ve İşletme Bakımı
Bu sirkülasyonda amaç havuz suyunda bulunabilecek iri yüzücü ve iri bulandırıcı parçaları kıl tutucu ve kum filtresinde tutmak, arıca suyu havuza tekrar göndermeden önce kimyasal işlemden geçirmektir. Bu amaçla normal sirkülasyonda açık olan vanalar, 1-2-4-5-9’dur . diğer vanalar ise kapalı konumda olmalıdır. Havuz suyunun taşma miktarı 1 ve 2 no’lu vanalardan ayarlanır. 1 no’lu vana tam açık tutulur. 2 no’lu vana ise kısılarak istenilen taşma miktarı ayarlanır. Filtrasyon sisteminin çevrim zamanı 5-6 saat eğer pompaların kasapitesi 5- 6 saatte çevrimi tamamlamaya yetmiyorsa o zaman yedek pompanın da devreye alınması gerekir. Filtrasyonun yetersiz olması, suyun parlaklığını kaybetmesine yol açar. Filtrasyon pompaları günde 24 saat çalıştırılmalıdır. Sirkülasyon pompalarının önünde yer alan kıl tutucular haftada3-4 kez temizlenmelidir. Bu işlem için sistemi durdurmaya gerek yoktur. Her pompanın önündeki vanalar ait olduğu pompa durdurulduktan sonra kapatılır ve kıl alındıktan sonra kapak kapatılır. Kum filtresinin üzerinden, sisteme girebilecek havayı tahliye etmek amacıyla hava purjörü bulunur. Purjörün tıkalı olup olmadığı sık sık kontrol edilmelidir. Tıkalı kum filtresi hava ile dolar ve filtrelerde tutulan bulandırıcı maddeler tekrar havuza dönerek, havuz suyunun bulanmasına yol açar. Hava tahliye borusunun vanası kısık bir şekilde açık tutularak bu riski azaltır.
2.2 Havuz Süpürme İşlemi ( Vakumlama)
Havuzun dibine çöken kum ve diğeri iri tanecikleri vakumlama sistemiyle havuz süpürgesi yardımıyla temizleyebilirsiniz. Havuzun süpürülmesi aynı zamanda havuz tabanını ve yan duvarlarının yosun tutmamasını, dolayısıyla kayganlaşmamasını sağlamaktadır. Havuz süpürme işlemi için robot süpürgeler kullanılabilir. Genellikle büyük havuzlar için uygundur. Ancak bilinçli bir elemanın süpürge ile yapacağı işlem daha iyi sonuç vermektedir. Şekil 1’e göre vakumlamada açık olması gereken vanalar, 1-3-4-5-6-9’dur. Diğer vanalar ise kapalı konumda olmalıdır. Vakumlama (süpürme) işlemi sırasında çalışan pompa azaltılır. Vakumlama kuvveti 1 ve 3 no’lu vanadan ayarlanabilir. Yüzme havuzları her gün düzenli bir şekilde sürülmelidir. Görünürde kirlilik yoksa bile yosunlaşma ve kayganlaşmayı önlemek için vakum yapılmalıdır. Yan duvarlar dahil havuzun tüm yüzeyleri süpürülmeli, özellikle de köşeler ihmal edilmemelidir. Süpürme işlemi bittikten sonra, vakum hattının vanası mutlaka kapatılmalı ve havuzda bulunan nozullarının kapakları yerine takılmalıdır. Süpürge işleminden önce, süpürge hortumu havuz suyunun içine batırılarak, hortum içinde hava kalmaması sağlanmalı, bu işlemden sonra süpürge hortumu, süpürge emiş ağzına yerleştirilmelidir.
2.3.Ters Yıkama İşlemi Normal sirkülasyonda,
havuz suyunda bulunan iri bulandırıcı maddeler kum filtresinde tutulmaktadır. Bu nedenle kum filtresi zamanla kirlenerek tıkanır ve görev yapamaz duruma gelir. Filtrasyonun iyi yapılmaması nedeniyle de havuz suyu donuklaşır, parlaklığı gider. Kum filtresinin temizlenmesi işlemine ‘’ters yıkama’’ diyoruz. Kum filtresinin kirlendiği, üzerindeki manometre basıncının artmasından anlaşılır. Manometredeki basıncın yükselmesini beklemeden düzenli olarak haftada iki defa ters yıkama yapmak gereklidir. Böylece hem filtre fazla tıkanmadan temizlenmiş olur, hem de havuza taze su verilir. Şekil-1’e göre ters yıkama işleminde açık olan vanalar 1-4-5-7-10’dur. Diğer vanalar ise kapalı konumdan olmalıdır. Ters yıkama yaparken, çalışma pompa sayısını azaltır. Eğer suyun sirkülasyon hızı azaltılmazsa, fitredeki kumlar ters yıkama suyu ile birlikte rögara gider. Filtrenin hava kompresörüne bağlantısı yapılmışsa ters yıkama sırasında hava vermekte fayda vardır. Ters yıkama süresi, filtrenin kirlilik derecesine göre değişir. Ters yıkama şişesinden, temiz su geldiği gözleninceye kadar işleme devam edilir.
2.4. Durulama İşlemi
Ters yıkama işlemi bittikten sonra, mutlaka durulama yapılmalıdır. Durulama yapılmasan normal sirkülasyona geçilirse havuzun bulanmasına yol açılır. Şekil -1’e göre durulama işleminde açık olması gereken vanalar 1-4-5-6-8’die. Diğer vanalar kapalı konumda olmalıdır. Ters yıkama şişesinden suyun netleştiğini (berraklaştığı) görülünce işleme son verilir.
2.5. Direkt Boşaltma İşlemi Acil bir nedenle veya sezon açılmasan önce bakım amacıyla havuz suyu denge deposuboşaltılma istenirse bu işlem yapılır. Şekil-1’e göre direkt boşaltmada açık olan vanalar 11 ve 12‘dir. Diğer vanalar kapalı konumda olmalıdır. Ayrıca sirkülasyon pompaları ile de ters yıkama hattından boşaltılabilir. (1-2-4-5-6-7) açık diğer vanalar kapalı konumda olmalıdır.
2.6. Dozajlama Sistemi Havuz suyuna kimyasal işlem uygulanmaya yarayan bir sistemdir. Dozajlama sisteminin otomatik olması tercih edilmelidir. Dozaj pompalarının kapasiteleri; havuz suyunun günlük klor ve asit gereksinme miktarına göre belirlenmelidirç biri klor, biri asit, üçüncü pompa ise (çöktürücü) ve/veya (yosun önleyici) kimyasallarını dozlamak için kullanılır. Eğer otomatik sistem yoksa ve tek pompayla (tercih edilmemeli) hem klor, hem asit veriliyorsa, her işlemden sonra pompadan mutlaka su geçirmek gerekir. Örneğin pompa bir süre asit için kullandıktan sonra önce su çektirilmeli daha sonra klor için kullanılmalıdır. Aksi halde klor ve asit pompanın içinde reaksiyona girerse, hem sağlık açısından tehlikeli olur , hem de pompanın ömrünü azalır. Eğer pompa arızalanırsa, klor denge tankında, asit ise geceleri havuza yüzeyden verilebilir.