Yüzme Havuzunda Bulunan Sistemler
1.1 Yüzme Havuzu Yüzme Havuzlarında sivri ve keskin köşeler bulunmamalıdır. Havuzun derinliğinin değiştiği yerler farklı renkte seramiklerle belirlenmelidir. Ayrıca havuzun çevresinde derinlikleri belirleyici yazılar koyulmalıdır. Havuzun çevresi kaymayı önleyici zemin kaplama malzemesi ile kaplanmalıdır.
1.2. Havuz İçi Aydınlatma Lambaları Havuz içini aydınlatmak için su altı aydınlatma armatürleri kullanılır. 300 watt ve 12 voltla çalışılır. Havuzun içinde yüksek voltajla çalışılan lambalar kesinlikle kullanılmaz.
1.3. Havuz Taşma Kanalı Havuza giren insan sayısı oranında havuz suyu taşarak bu kanallar aracılığıyla denge deposuna gider. Bu kanalların üzerinde ultraviyole ışınlara dayanıklı PVC malzemeden yapılan ızgaralar kullanılmalıdır.
1.4. Yağmur Kanalı Havuz taşma kanalının dışında bulur. Çevreden gelebilecek suların, havuz suyuna karışmasını önler.
1.5. Denge Deposu Havuzdan taşan sular, taşma kanalı aracılığıyla bu depoda toplanır. Havuz suyu eksildikçe bu depoya toplanan sular tekrar havuza gönderilir. Denge deposu, aynı zamanda ters yıkama işlemi sırasındaki su ihtiyacını da karşılar. Normal su sirkülasyonunun %70’i denge deposunda karşılanır.
1.6. Havuz Dip Emiş Izgarası Havuz suyu bu ızgaradan geçerek sirkülasyon pompaları aracılığıyla filtreye gönderilir. Filtre edilen su, yan duvarlarda, tabanda veya yanda bulunan havuz nozullarından geçerek tekrar havuza döner. İşletme sırasında dip emiş vanası kontrol edilmeli, havuz içerisinde yüzücü varken kapalı tutulmalıdır.
1.7. Vakum Hattı Havuzun süpürülme işlemi sırasında kullanılır.
1.8. Sirkülasyon Pompaları Havuzun suyunun emilip, kıl tutucu ve kum filtresinden geçirildikten sonra tekrar havuza dönmesini sağlar.
1.9. Sirkülasyon Pompa Ön Filtresi Sirkülasyon pompalarının önünde bulunur. Havuzu kirleten iri yüzücü parçaları ( saç, çam ibreleri, tekstil elyafları vs.) tutmaya yarar.
1.9.1. Ön Filtre Temizliği Temizlik yapılacak pompa elektrik panosundan kapatılır. Pompa emme ve basma vanaları kapalı konuma getirilir. Ön filtre kapağı açılır, ön filtre yerinden çıkarılır. Kava kirler el ile yapılmış kirler basınçlı su ile temizlenir. Ön filtre yerine konulduktan sonra , ön filtre kapağı yerine takılır. Pompa emme ve basma vanaları açık konuma getirilir. Pompa elektrik panosundan açılır. Diğer pompaya geçilir.
1.10. Kum Filtresi Havuz suyunu kirleten iri bulandırıcı maddeleri ( deri pulları, yağ, sabun artıkları vs.) tutmaya yarar. İçinde filtrenin hacminin yaklaşık olarak 2/3 oranında kum bulunur. Havuzdan gelen su filtreye üstten girip, süzülerek alttan çıkar ve tekrar havuza döner.
1.11 Dozajlama Ünitesi Filtreden geçirilen su, havuza tekrar dönmeden önce kimyasal işlemden geçirilir. Sıvı veya Toz klor, pH (-) (sıvı veya toz asit), Yosun önleyici, Sıvı Çöktürücü, Sıvı sürekli temizleyici, gibi imyasal maddeler bu ünite aracılığı ile havuz suyuna verilir.
1.12. Isı Eşanjörü Isıtmalı havuzlarda, havuz suyunu ısıtmak için kullanılır. Genellikle sıcak su kazanından gelen suyla veya güneş enerjisi ile ısıtma yapılır.